måndag 31 maj 2010
Våga vinn!
söndag 30 maj 2010
tisdag 25 maj 2010
Trägen vinner!
Helgen hemma gick bra. Jag har haft lite feber men inte över 38 grader. Rosslet i lungorna har i princip försvunnit helt - skönt!
Problemet med min vätskebalans kvarstår dock och jag väntar nu på en kallelse till Barnendokrin. När pappa ringde igår för att fråga varför ingen hört av sig så visar det sig att ingen remiss har skickats. Och utan remiss - ingen kallelse. Precis vad jag behöver! Typiskt… det värsta är att vi inte ens blir förvånade längre. Pappa ska ringa idag igen. Hoppas att han kan lyckas komma fram innan telefontiden tar slut.
;-)
lördag 22 maj 2010
Pneumokocker-Freja 0-1
Hur som helst så är vi glada över att få vara hemma igen. Strålande sol, ljumma vinder och fina vänner som snart kommer på besök för att kramas med oss. Bilresan hem var fylld av ömsom skratt, ömsom tårar. Anspänningen släppte efter i bilen vilket gör att alla känslor och verklighetsinsikter sköljer över oss. Det var nära den här gången. Väldigt, väldigt nära. Det är som att vakna upp ur chocktillstånd. I måndags trodde ingen av oss att jag skulle åka med i bilen hem igen. Vi trodde att allt var över. Att få åka med mamma och pappa hem i bilen idag är ett känsloladdat lyckorus för oss alla. Pneumokocker-Freja 0-1.
fredag 21 maj 2010
En mysig stund med mamma
Idag var mamma och jag i Hagaparken igen. Efter en långpromenad satte vi oss på en bänk vid vattnet, funderade lite kring livet och slumrade till en stund i skuggan, det var hur mysigt som helst. Lagom varmt och ljumma, härliga vindar.
Har vi tur kanske vi får komma hem på permis över helgen imorgon. Hoppas, hoppas... det vore så skönt att få komma hem några dagar.
torsdag 20 maj 2010
Promenad i Hagaparken
Osmolalitet
Osmolalitet är ett mått på hur mycket vätska en partikel binder till sig. Denna förmåga påverkar vätsketransporten genom cellmembran. Proverna som togs igår visar att min osmolalitet i blodet är normal men min osmolalitet i urinen är lägre än förväntat. Osmolalitet i urin är framför allt ett mått på njurarnas kvarvarande förmåga att koncentrera urin. Kan det vara så att sjukdomen börjar förstöra min njurar?
Vi har länge anat att något varit fel eftersom jag ofta är torr om läpparna och verkar törstig trots att jag får i mig tillräckligt med vätska och kissar massor. Vi har tagit upp frågan med sjukhuset flera gånger tidigare men ingen har varken haft några goda råd eller brytt sig om att utreda frågan vidare. Hoppas verkligen att det finns något att göra om provsvaren stämmer.Idag har vi kopplat bort syrgasen och droppet. Kolla min syresättning(100) och puls (109) på bilden. Jag är fortfarande väldigt trött men det får man lov att vara när kroppen slåss för livet.
Om en stund skall jag få lov att gå ut på en promenad med mamma och pappa i friska luften. Så härligt det ska bli. Det är verkligen en helt annan värld utanför sjukhusets väggar.
onsdag 19 maj 2010
Små steg framåt...
tisdag 18 maj 2010
Lunginflammation!
Läget är stabilt idag men jag känner mig väldigt, väldigt trött och slö. Jag har ont och vill helst inte förflytta mig om jag kan slippa. Jag får syrgas hela tiden och dropp. Varje timma får jag inhalationer med koksalt och Ventolin. Varje timma tas också nya prover – som tur är kapillärt. Med syrgas är saturationen bra – mellan 95 och 100 hela tiden. Utan syrgas sjunker jag snabbt till 90. Det är inte jättelågt, men det är inte tillräckligt bra. Pulsen är fortfarande hög men bättre – ligger runt 150. Febern har inte alls varit lika aggressiv idag – jag ligger högre än normalt men jag har legat under 38 hela dagen. Andningsfrekvens ca 40. Puls 150. Antibiotikan verkar ha en fin effekt.
Vårt rum
På eftermiddagen idag hade vi ett möte med två duktiga doktorer. Dom pratade med oss om lunginflammationer och om vad det kan innebära mig. Ett väldigt obehagligt samtal … nästan så att vi hade lust att skolka. Läkarna ville beröra de obehagliga scenarion som mycket väl kan inträffa när ett skört barn, liksom jag, med mycket små marginaler drabbas av en lunginflammation. Om jag får besvär att andas för egen maskin - hur mycket skall vi då hjälpa till? Hur resonerar sjukvården, hur är deras inställning? Hur ser vi som föräldrar på saken? Hur gör vi när vi ställs inför faktum? Till vilket pris är livetvärt att leva? Vad är värdigt? Vad är etiskt försvarbart? Det blev ett smärtsamt samtal fyllt av många, många, många tårar. Det är väldigt surrealistiskt att befinna sig i denna situation. Helt overkligt! Vad är det för konstiga saker att diskutera? Svåra samtal, omöjliga val. Ta ställning i förväg – det går inte. Det går inte ens att föreställa sig smärtan i att befinna sig i den situationen. Det är knappt så att vi klarar av smärtan i att befinna oss där vi är just nu i denna stund.
Tisdag kväll kl. 17.30. Andningsfrekvens 30. Puls 135. Det går åt rätt håll – nu hoppas vi verkligen att jag slipper komplikationer. Jag har inte råd med några bakslag - jag är inte redo att lämna ännu - det måste fortsätta åt rätt håll! Det bara måste.
måndag 17 maj 2010
Barnakuten Astrid Lindgren
Vi får komma in direkt på ett rum på akuten. Skönt, men väl inne här blir väntan lång och den ena i personalen rörigare än den andra. Prover tas. CRP, urinprov, blodgas etc. CRP = 12. Andningsfrekvens ca 36. Puls 170. Blodgasen visar hur salt- och mineralbalansen är i kroppen. Natrium var alldeles för lågt och kalium för högt. Doktorn ordinerar att en nål ska sättas så att dropp kan påbörjas omedelbart. Som en blixt från klar himmel kommer mamma att tänka på kortisol och den överhängande risken jag har att drabbas av binjuresvikt. Binjuren är det organ som styr utsöndringen av kortisol. Vid stress ökar utsöndringen mycket kraftigt och uteblir detta kan det snabbt ge förödande konsekvenser och leda till döden. Mamma upplyser doktorerna om detta och frågar om något kortisolvärde har tagits vilket det inte har. Lågt natrium kan stimulera epilepsikramper. För lågt natrium i kombination med för högt kalium kan vara en indikation på binjuresvikt. En ganska klassisk sådan. Vad beror min knasiga saltbalans på? Genast blir läget mer allvarligt. Nålen måste på plats!
Sätta nål… aj, aj, aj… som vanligt helt hopplöst för sköterskorna att fixa. Efter att den första sköterskan har provat och misslyckats ber mamma om att narkosen ska komma. Dom brukar lyckas – inte alltid men oftast. Jag är jätteledsen, trött och svag. Vi väntar och får snart veta att narkosen inte kan komma. In kommer då sköterska nummer 2 och försöker sticka. Det går inte heller bra. Jag blir ännu mera upprörd, ledsen, trött och svag. Fortfarande har jag inte fått varken vätskeersättning eller något annat. Det vi försökt att ge i magen kräks jag upp. Jag bajsar flera gånger – trots att jag knappt ätit något. Jag har magsmärtor. Febern får mig att krampa ganska kraftigt. Sköterska nummer 3 kommer in. Efter en lång och utdragen kamp från min sida lyckas hon sätta nålen och ta de prover som måste tas.
Strax efter att alla sköterskor lämnat rummet och jag och mamma är kvar själva så händer något. Jag tappar medvetandet på något sätt. Jag tappar färgen, blir alldeles grå i skinnet och kroppen blir alldeles slapp. Mina ögon famlar omkring – har mina sista minuter kommit? Mamma blir livrädd, hon lyfter upp mig i famnen och springer ut i korridoren där alla sköterskorna står. Snabbt in på rummet igen – sköterskor och läkare flockas snabbt runt omkring mig.
Syrgas sätts på och diverse undersökningar tar vid. Så småningom kommer jag sakta men säkert tillbaka, men efter detta försämras mitt läge drastiskt. Doktorn väljer att behandla mig som om jag lider av binjuresvikt. En engångsdos av kortison ges intravenöst. Akutmedicin mot kramperna, Midazolam, ges intravenöst. Vätskeersättning ges i mycket snabb takt, även det intravenöst, natriumhalten måste stabiliseras. Utvecklingen måste vända och det snabbt. Efter att första decilitrarna getts i snabb takt tas nya prover och droppet kopplas på. Syrgas kopplas på och jag har hela tiden saturations- och pulsmätare på. Min syresättning utan syrgas är klart försämrad och pulsen är väldigt hög.
Jag piggar på mig något, färgen på mina kinder kommer tillbaka, jag somnar gott i mammas famn och får en stunds vila.
Senare diskuterar vi lungröntgen med läkaren. Borde den inte göras? Tänk om hon har en lunginflammation trots att inte CRP är högt? Nja säger doktorn, det är inte så troligt. Vi tror att hon har en förkylning i kombination med en maginfektion. Vi ser inget som tyder på lunginflammation så lungröntgen är inte aktuell. Givetvis måste kortisolproblematiken utredas vidare, men troligen beror den eländiga saltbalansen på alla kräkningar som maginfektionen har orsakat.
Sent om sider får vi komma till avdelningen. Vid 21-tiden kommer vi äntligen till vårt rum, rum nr 13. på avdelning Q80. Nio timmar har vi nu suttit i rummet på akuten. Nio timmar! Skönt att äntligen få checka in på avdelningen. Vi har ett fin-fint rum med två fönster in mot gården där både mamma och pappa får lov att stanna här över natten. Skönt tycker vi alla tre för efter en sån här ”nära-döden-upplevelse” har vi ingen lust att skiljas från varandra.
söndag 16 maj 2010
Ingen förbättring
Febern fortsätter. Jag hostar och rosslar ordentligt. Jag mår illa och får svårare att behålla maten.
lördag 15 maj 2010
Lunginflammation?
Jag har under en längre tid haft feber. Eftersom jag då och då får feberstegringar utan egentliga förklaringar så vi har avvaktat med att åka in till sjukhuset. Dessutom har några nya tänder börjat tränga igenom så har vi kunnat härleda febern till detta. Men febern bara steg och steg. För säkerhets skull fick jag inhalationer med Pulmicort och Ventolin av mamma och pappa hemma. Det var bra men jobbigt också för ganska snabbt började slemmet lösas upp och rosslet komma. Jobbigt att hosta men skönt att få bort lite slem. Sista dagarna har dock febern blivit högre och mitt allmäntillstånd sämre och eftersom lunginflammation är vår kanske största oro så valde vi därför att åka in till Visby lasarett för att kolla ifall jag fått en bakteriell infektion.
Väl på Visby lasarett kollade man CRP (infektionsvärdet) och urinprov. Doktorn lyssnade på mina lungor och konstaterade att jag lät tjock i lungorna. Men eftersom mitt CRP var under 8 så avskrevs misstanken om lunginflammation eller annan bakteriell infektion. Andningsfrekvens ca 28. Puls 120. Ingen lungröntgen.
lördag 8 maj 2010
Hattmodisten Elin
:-)
torsdag 6 maj 2010
På väg till sjukhuset
Eller mammorna och papporna i alla fall, jag och Jackson fick ju inget äta förrän efter provtagningen. Jag och Jackson fick istället sukta efter allt godis som fanns på konditoriet medan vi väntade på att våra föräldrar skulle "goffa" klart. Hmmmm... livet är inte alltid rättvist!