torsdag 4 juni 2009

Låga nivåer av plasmalogener

Febern fortsätter att komma varje dag. Vissa dagar hela dagarna, andra dagar kortare stunder. När febern stiger får jag kramper och jag kräks oftast. Jag får alvedon i princip varje dag, ofta 2 gånger om dagen - morgon och eftermiddag. Alvedonet hjälper bra och det är vi väldigt - väldigt - glada för. Min lever mår fortfarande tillräckligt bra för att äta alvedon och det är en evig tur. Vad kommer att hända den dag då min lever säger stopp? Usch, det vill vi helst inte tänka på.

Igår kom min provsvar från Barcelona. De såg OK ut med mina plasmalogennivåer har sjunkit och det måste vi försöka göra något åt. Bildandet av plasmalogener är en viktig funktion hos peroxisomerna. Plasmalogenerna är en beståndsdel i cellmembranen. Dessa omsluter cellerna och är viktiga för transporten av näringsämnen in i och ut ur cellerna.

Förslaget från dr. Martinez är att jag skall äta lammhjärtan. Lammhjärtats vävnad är rik på plasmalogener. Det är inte lätt att hitta lammhjärtan, det ska gudarna veta.

Ett alternativ är att ge s.k. "plasmalogen precursors". Jag vet inte riktigt vad det betyder med det är troligen något som kan hjälpa kroppen i bildandet av plasmalogener. Forskarna i Holland kollar tydligen på detta. Dr. Martinez tror inte att detta har varit så lyckat men det kan vara värt att prova. Det vi då med enkla medel kan prova är Hajleverolja. Hajleverolja innehåller alkylglyceroler och har dessutom fördelen att det innehåller omega-3.

Hajleverolja är inte heller något vanligt, men mamma har lyckats hitta en Hälsokostbutik med hajleverolja i sitt sortiment. Vilken tur! Hälsokostdamen sa att detta preparat fanns på 70-talet men att det sedan slutade säljas - till hennes stora förtret. Förra veckan blev preparatet åter tillgängligt att beställa och häromdagen fick hon det till sin butik. Ibland ska man ha lite tur också.
:-)

Jag ska börja äta hajleverolja idag, men troligen är lammhjärta det bästa för mig så jag hoppas verkligen att mamma lyckas hitta det. Om någon har några tips så är det varmt välkommet.

Inga kommentarer: